Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Porazí vína z Čech ta moravská?

Uznávám, že jsme všichni vzrušeni volbou presidenta. Proto, abych trochu odvrátil politická třeštění, chci se alespoň písemně otřít o kůži pravověrným Jihomoravákům. Bohužel tam, kde jsou na to nejcitlivější. Chci obrátit pozornost od „lacinějších Dolnomoravských a Hornouherských (dříve tak nazývali Jižní Moravu a Slovensko)vín“ na „dokonalá vína Česká“. Ony uvozovky tam nejsou náhodou. Cituji z knihy Josefa Dumka, Vinařství, rok vydání 1877.

„Poněvadž nejen že naše hlavní vinice podtímže stupněm severní šířky, a na půdě téže jakosti se nalézají, v jakýchž poměrech původní vlast révy burgundské před přenešením svým do Čech byla, tu nemožno se ani diviti, že réva červené mělničiny, u nás přirozeně a rozumně pěstovaná, udržela své ušlechtilé vlastnosti, kterými se honosí ve své původní vlasti. S chloubou můžeme říci, že mnozí výborní znalci, ano sami francouzští vinaři nemohli naše české burgundské od francouzského burgundského rozeznati....“ Pravda, panu Dumkovi, odborníku na víno a vinohradnictví a řediteli Vyššího hospodářského ústavu Doubravice u Mohlenice na Moravě, se to povídalo. Tehdy rozloha českých vinic čítala zhruba 2000 ha. Dnes tato rozloha nepatrně přesahuje 700 ha, ovšem i to je mnohem více než v roce 1965, kdy činila pouhých 200 ha. Co to je však proti zlatým časům v době otce vlasti Karla IV., kdy činila 7000 hektarů a Jihomoraváci mohli závidět. Navíc i s tím prvenstvím v pěstování révy vinné to nemají tak jisté. V osmém století, kdy v Čechách kněžna Ludmila na kopci zvaném Cecemín založila první vinice v Čechách, se v uherských nížinách proháněli barbaři s mandlovýma očima a po římských legiích už nebylo několik století vidu slechu nebo pachu. Názory o tom, že by Římané, skrytí za Dunajem, v kraji pod Pálavou, tak bohatém na močály, pěstovali révu, nevzbuzuje mnoho důvěry.

     Čeští vinaři jsou jako podnikatelé netypičtí. Není o nich slyšet a oni sami o publicitu moc nestojí. Nemají totiž povětšinou problémy s odbytem. Kvality českých vín si totiž už za minulého režimu všimli vinaři z rýnské i moselské oblasti a konstatovali to, co před sto lety Josef Dumka. Tedy, že tato vína jsou od jejich produkce těžko rozeznatelná a navíc lacinější. Bylo by hloupostí na zmíněnou spolupráci zbytečně upozorňovat. Doba však pokročila a postupně se sice s obtížemi, ale přece, daří obnovovat to, co komunistický režim rozkulačil a zlikvidoval – začínají se objevovat drobní a střední vinaři. Někdy se jedná o moravský nános, ale dosti často jde i o místní nadšence, kteří v oboru podnikají nebo si vinařením přivydělávají. Ti nejodvážnější ho už mají dokonce jako hlavní zaměstnání a jsou velice úspěšní. Vinař ing. Ivan Váňa, jeden z tvůrců novodobého českého vinohradnictví, který mimochodem začal používat révy vinné jako reultivační rostliny na mosteckých důlních výsypkách, například ve Vinařství Chrámce je dokonce největším českým výrobcem vín z vlastních hroznů. Také úspěšné pokusy paní hraběnky o obnovení slávy mělnických vín ve Vinných sklepích Jiřího Lobkowicze nebo výrobky dalšího mělnického vinaře, Ing. V. Krause z vinařské dynastie Krausů se prosazují nejen na českém trhu. Lobkowické vinné sklepy Roudnice (pozor, jde o jinou větev rodu Lobkowiců)si také našly skalní příznivce.
     
     Kromě velkých vinařských firem tu však začali působit i střední a malé vinařské podniky či soukromníci. Vína odrůdy Müler Thurgau od vinaře M. Říhy z Mělníka, nebo z Vybíralova Vinařství u sv. Tomáše z Velkých Žernosek, se mohou bez problémů utkat s obdobnou moravskou konkurencí. Z Malých Žernosek je kouzelný i MOPR, ročník 06 od F. Kuksy. Červené Svatovavřinecké od Ing. Rudolfského z Vinných sklepů Kutná Hora nebo Rulandské modré z pražské Grebovky je také v poměru k moravským více než konkurenceschopné. Zajímavá vína dávají vinice Výzkumného ústavu vinařského v těsném sousedství hradu Karlštejn . Dalo by se ještě dlouho vyjmenovávat. Je jen škoda, že drobnějších českých vinařů není mnoho. Nemohou si vyměňovat zkušenosti tak, jako ti moravští a tak si předávat zkušenosti nebo-li, jak se dnes říká, know-how.
      
     Majitel z Vinárny u sv. Anežky, Karel Novotný, který s českým vínem spojil celý svůj profesionální život, se proto rozhodl všechny stejně oddané stoupence tohoto moku oslovovat „bratře“, neboť podle něj všichni, dodavatelé i zákazníci, sdílí stejný osud. Znovuobnovují už téměř zaniklou tradici a snaží se šířit slávu českých vín. A ta jim jistě patří. Navíc, budoucnost vinohradnictví v české lokalitě není nijak temná. Protože se podle pana Bursíka otepluje, přestane mít české víno v horších ročnících problémy s cukernatostí  a keříky s menším počtem slunečních dní. Výsledný mok tedy bude ještě kvalitnější než dnes. Toho si je vědom i současný president V. Klaus, který než by se připojil k nesmyslnému boji proti životodárnému CO2, raději na Mostecku na pozemcích Vinařství Chrámce spolu s manželkou vysadili sazenice Ryzlinku rýnského na obnovené "Nebeské vinici u černé borovice" na vrchu Hněvín. Tato vinice se od té doby mimochodem jmenuje Livia.....



Autor: Antonín Karoch | pondělí 11.2.2008 18:19 | karma článku: 14,60 | přečteno: 1919x
  • Další články autora

Antonín Karoch

Volba Babišem

Tak už se to blíží. Zase půjdeme k urnám a budeme do nich cosi vhazovat. To cosi je bohužel to jediné, čím my, jednotlivci, neangažovaní a jinak vcelku bezmocní, můžeme pozměnit politickou scénu. Stačí jen rozhodnout, koho volit. Koho? Autor navrhuje jednoduchou pomůcku, které říká „volba Babišem“.

25.5.2010 v 21:53 | Karma: 12,02 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Český eurokomisař a pánské bradavky

Pan Špidla opět projevil ochotu se ujmout nevděčné a opovědné funkce eurokomisaře i v dalším období. Ovšem pokud mu tento vysněný a půlmilionem měsíčně honorovaný post nezkazí zlovolný president Klaus svým vytrvalým odmítáním podpisu pod Lisamonskou smlouvou. Jmenovaný občan má zcela jistě před ostatními kandidáty do Bruselu řádně nakročeno. Pánové Vondra i Švejnar jsou na tom mnohem hůře.

27.10.2009 v 19:09 | Karma: 15,80 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Oranžové obzory a miliony v tahu

Tak nám ta republika pěkně zoranžověla. Nemluvím o okresech, ovládaných hejtmany z ČSSD, i když by to jistě stálo za řeč. V mnohých krajích už leckteří občánci začínají chápat, jak si naběhli. Mluvím o tom, jak nám zoranžověly silnice bilboardy a ulice okrovými plakátky. Dokonce i lavičky v čekárnách jsou polepené oranžovými věrozvěsty. To vše doprovázeno hesly se sliby, jaké libosti nám za naše současné i budoucí peníze naši sociální spoluobčané za případný volební úspěch poskytnou. Náhle se však v poklidném rozběhu volebního soukolí objevil píseček.

8.9.2009 v 11:13 | Karma: 23,37 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Konec Spartaku Příbram ?

Aneb neveselé povídání o jedné podivné koalici, finanční hrozbě dvěma stovkám mladých fotbalistů a o nutnosti péče o zeleň na jediném příbramském zatravněném kruhovém objezdu.

8.3.2009 v 18:02 | Karma: 12,11 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Mimozemšťani přiletí 18.2.

Už nám toho času moc nezbývá. Přivézt podia, připravit sedačky pro VIP, instalovat ozvučné aparatury, vyvěsit girdle a rozdat mávátka. Také je nutné se připravit na situaci, kdy zlostný stařík z hradu bude tvrdit, že jde o humbuk. Jeho věrný následovatel, primátor, zase odmítne uvolnit Letnou, takže se celá sláva bude konat někde ve Středočeském kraji. Tam jistě bude pro podobné akce dosti místa a kontroverzní místní hejtman v krajské pokladní krabici jistě najde nějakou tu korunku ke krytí nákladů. Ale že si ti tvorové s tykadélky dávají na čas, co? Celá staletí nic a ve středu je tu máme. Z čeho tak autor usuzuje? V ten den se totiž rozhodl přítel předseda ČSSD Paroubek oznámit národu, jak vyřeší krizi.

16.2.2009 v 11:19 | Karma: 22,10 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2105x
Pravičák, který se svým pravičáctvím mívá teoretické i praktické problémy. Ale jinak má život strašně rád.

Seznam rubrik